Jordgubbs- och rabarbersaft

Juni månads bästa smaker samsas i vacker röd saft.

Du behöver

  • 1 l jordgubbar
  • 1 l rabarber
  • 3 dl vatten
  • 6 dl socker per liter avrunnen saft
  • ev. 1 krm natriumbensoat per liter färdig saft

Gör så här:

Cirka 8-9 deciliter koncentrerad saft.

Koka upp bären och vattnet i en stor kastrull. Låt koka i cirka 10 minuter, tills bären mjuknat. Pressa under tiden bären mot kastrullens sidor så att de mosas. Ta kastrullen från plattan och häll bärmassan i en silduk på ställning. Låt självrinna i 30 minuter. Mät upp den avrunna saften och koka sedan upp den i en kastrull tillsammans med 6 dl socker per liter saft. Ta kastrullen från plattan och låt stå i ett par minuter. Tillsätt eventuellt 1 kryddmått natriumbensoat per liter saft, som konserveringsmedel. Skumma saften och häll därefter ända upp i varma, väl rengjorda flaskor som försluts väl. Förvaras svalt.

Tips! Om du inte har någon silduk och ställning kan en gammal kökshandduk och ett vanligt durkslag användas. Sila först bärmassan grovt genom durkslaget utan handduken och låt därefter saften rinna av genom handduken i durkslaget.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Lakritskladdkaka

Älskad kladdkaka – nu med lakritssmak!

Baka en av våra mest älskade fika-favoriter och smaksätt den med lakrits i en lakritskladdkaka!

kladdkakor.se

Salladsrecept

Matig sallad

En fräsch sallad kan vara mättande nog för en hel middag. Fetaostsallad är snabbt, lätt och gott!

salladsrecept.se


Gott och bekvämt

Krämig paprika–risotto

En krämig risotto är riktig festmat. Trots att den är både snabblagad och sköter sig själv!

Risotto som sakta koka samman är bekvämmat av högsta klass. Enkel att lyckas med, lätt att passa och framförallt lätt att variera.
Smaksätt risotton med fänkål och ruccola eller champinjoner och ärtor och du har en god vegetarisk rätt som fungerar både som huvudrätt eller tillbehör.
Laga risotto med klassiska smaksättare som bacon eller salami. Eller gör en kryddig risotto med timjan och paprika som ger smak. Ett perfekt tillbehör till både kött och fågel. Eller helt enkelt som den är – serverad med en god sallad och bröd!

 risotto.nu


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...