Körsbärssaft

Körsbär, som hänger lockande och röda från träden, lämpar sig väl för såväl sylt som saft.

Du behöver

  • 2 l körsbär
  • 4 dl vatten
  • 6-7 dl socker per liter avrunnen saft
  • ev. 1 krm natriumbensoat per liter färdig saft

Gör så här:

Bären behöver sköljas, men inte kärnas ur. Koka upp vattnet och tillsätt bären. Låt koka i 10 minuter och pressa under tiden bären mot kastrullens sidor så att de mosas. Häll därefter upp i en silduk på ställning och låt självrinna i 30 minuter. Mät upp saften och koka upp den, tillsätt 6-7 dl socker per liter saft och låt koka upp igen. Ställ kastrullen åt sidan och skumma väl. Tillsätt eventuellt 1 kryddmått natriumbensoat per liter saft, som konserveringsmedel. Häll upp saften på varma, väl rengjorda flaskor och tillslut. Förvara svalt.


Recept och foto: Peppar och salt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Grönkål

Grönkål + pasta = sant

Nu finns det inte många färska, svenska grönsaker att få i novembermörkret, men den vitaminspäckade grönkålen är ett viktigt undantag. Dessutom passar den hand i handske med pasta som i en mustig lasagne med grönkål och färskost.

lasagne.nu

Rabarber

Rabarbertider

Nu sträcker de slanka röda stjälkarna på sig i trädgården. Dags att njuta av rabarber, kanske i muffins?

smulpaj.se


Småkakor

Knapriga småkakor

Småkakor är stor bakkonst, och det ska vara bitar i! Chocolate chip cookies med med rostade kakaobönor blir perfekt!

Stora kakfat fyllda med små kakor får oss alltid fikasugna. Och allra godast blir det om kakan bjuder på knapriga chokladbitar, frön eller nötter som överraskning!
Vi tröttnar aldrig på chokladskorpor eller mandelskorpor till kaffet. Eller russinkakor, perfekta med sin mjuka smak, gärna ett recept med solrosfrön och russin i samma kaka.
Chokladbröd i all ära men chocolate chip cookies med rostade, krossade kakaobönor, cacao nibs, är minst lika gott! Och har man svårt att hålla sig till småkakorna kan brownies fyllda med mandel och romrussin aldrig vara fel. Massor med smak och mycket knaprigt i fyllningen!

 smakakor.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...