Svartvinbärssaft

Svarta vinbär växer i många trädgårdar. De ger rikligt med smak och färg åt en saft som få kan motstå.

Du behöver

  • 2 l välmogna svarta vinbär, färska eller frysta
  • 6 dl vatten
  • 6 dl socker per liter avrunnen saft
  • ev. 1 krm natriumbensoat per liter färdig saft

Gör så här:

Cirka 1 liter koncentrerad saft.

OBS! Använd endast välmogna bär för att undvika att saften geléar sig.

Koka upp bär och vatten i en stor kastrull. Låt koka tills bären mjuknat, cirka 10 minuter. Pressa under tiden bären mot kastrullens sidor så de mosas. Låt självrinna i en silduk i ställning i 30 minuter. Mät upp saften och koka upp med 6 dl socker per liter saft. Ta från plattan och skumma av. Tillsätt eventuellt 1 kryddmått natriumbensoat per liter saft, som konserveringsmedel. Häll ända upp i väl rengjorda, varma flaskor och förslut väl. Förvaras svalt.

Tips! Om du inte har någon silduk och ställning kan en gammal kökshandduk och ett vanligt durkslag användas. Sila först bärmassan grovt genom durkslaget utan handduken och låt därefter saften rinna av genom handduken i durkslaget.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Sven
4 maj 2015

Utskrifterna för saftrecepten får otroligt liten text? Borde inte recepten ha någon utskriftsvänlig formatering?


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Småkakor

Frön som sätter smak

Solrosfrön ger nötig smak åt både bröd och småkakor! Russinkakorna är ett gott exempel.

bakakaka.se

Kyckling

Citrongrillad

Citron och timjan kan aldrig bli fel. Servera citronkyckling, där honung och timjan ger smak.

kycklingrecept.nu


Pajrecept

Helgmiddag

Nya, goda pajrecept! Gör en brie-och salamipaj som bjudmat.

Paj passar nästan alltid bra att bjuda på. En perfekt rätt att förbereda i förväg eller att snabbt svänga ihop när det är bråtom. Variationerna är oändliga och du kan lätt göra olika sorters pajbotten, med grovt eller fint mjöl efter smak och tillfälle.

Laga klassiska pajer som köttfärspaj eller en god och smakrik ostpaj.

Den som vill ha omväxling lagar kikärtspaj eller brie-och salamipaj. Kanske ett nytt, läckert recept på champinjonpaj med bacon?

 pajrecept.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...