Röd vinbärssaft

Med sin syrliga smak ger röda vinbär frisk och god saft.

Du behöver

  • 2 l väl mogna röda vinbär
  • 5 dl vatten
  • 6 dl socker per liter avrunnen saft
  • ev. 1 krm natriumbensoat per liter färdig saft

Gör så här:

Cirka 1 liter koncentrerad saft.

OBS! Använd välmogna bär för att undvika att saften geléar sig.

Koka upp bär och vatten i en stor kastrull. Låt koka tills bären mjuknat, cirka 10 minuter. Pressa under tiden bären mot kastrullens sidor så de mosas. Låt självrinna i en silduk i ställning i 30 minuter. Mät upp saften och koka upp med 6 dl socker per liter saft. Ta från plattan och skumma av. Tillsätt eventuellt 1 kryddmått natriumbensoat per liter saft, som konserveringsmedel. Häll ända upp i väl rengjorda, varma flaskor och förslut väl. Förvaras svalt.

Tips! Om du inte har någon silduk och ställning kan en gammal kökshandduk och ett vanligt durkslag användas. Sila först bärmassan grovt genom durkslaget utan handduken och låt därefter saften rinna av genom handduken i durkslaget.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Julgodis

Julstämning för alla gottegrisar!

Kola, fudge och marsipan – hemlagat godis är det bästa julstök som finns!

Det är någonting särskilt med smaken av hemkokt kola. För många är därför just kolan det viktigaste att göra själv till jul. Och det är inte så svårt! Har du en termometer och tid på dej är chansen stor att du får en härlig och lagom seg kola! Klassiska kolor som julkola eller gräddkola passar fint till jul. Vår egen favorit i år är fransk chokladkola. Lite överkurs kanske, men garanterat värt jobbet! Fler bra kolarecept för julfirande kolakokare på kolarecet.se.
Och så vill vi ha fudge till jul! Det är mjukt chokladgodis som påminner både om nougat, kola och choklad… Underbart gott och lätt att lyckas med. Gör minst en omgång chokladfudge! Perfekt att ge bort. Det har aldrig hänt att den inte går åt!
Sen ska vi inte glömma alla andra klassiker: Ischokladen med mint eller apelsin, marsipanen, knäck med mandel eller vanilj och tryffel! Kanske en bit hasselnötsnougat på slutet?
Bara att börja jobba på en godisgodare jul!

 kolarecept.se

Vegetariska grytor och soppor

Vinterns sista långkok

Vintern vill visst stanna lite till, men vi passar på att värma oss med en rejäl, rykande böngryta med kokosmjölk!

veganrecept.se

Bästa fisken i ugn

Torsk med timjan

Att ta ugnen till hjälp är en lätt väg till god fisk. Torsk med timjansås på bulgurbädd kan bara inte bli fel!

fiskrecept.nu


Hembakat

Baka bättre bröd!

Hembakat bröd lyfter middagen till en ny nivå. Prova grahamsbröd som får gästerna att jubla!

Ingen kan vara likgiltig inför lukten av nybakat bröd. Att baka själv har blivit ett intresse som fångar allt fler. Förutom smaken så får du ett bröd du garanterat vet vad det innehåller. Och så kan du anpassa brödet så det passar din smak: Börja dagen med hålkakor, baka eget surdegsbröd till kallskuret och osten eller svänga ihop baguetter som passar soppan. Prova gärna ett nytt recept på grahamsbröd som är perfekt till höstens värmande grytor och soppor! Eller baka mångas favoritbröd – luftigt dinkelbröd till maten.

 hembakatbrod.se


Saffranskaka

Saffransbutterkaka En god variant av saffransbröd som passar från 1 advent till nyår! Riktigt smaskigt som räcker till många julfirare.

Vegetariskt

Quinoasallad En god, modern julrätt med oliver och fetaost! Passar utmärkt på ett traditionellt julbord eller på ett helt vegetariskt.
Prenumerera direkt! Gratis!

Hemlagat julgodis

Gräddkola Inget slår hemkokt kola i godispåsen. Det är enklare än du tror, håll koll på när kolan är färdig bara (och försök hålla dig från att smaka brännhet smet...).
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...